Wat is mijn auto met schade waard?

Wat is mijn auto waard wanneer deze schade heeft? Dit is een vraag die veel mensen zich afvragen wanneer er schade is ontstaan. Een schadeauto is vanzelfsprekend minder waard dan een auto zonder schade. Je kunt de waarde door de autoverzekering laten vaststellen. Dit kan je direct ook zien aan de nieuwe verzekeringswaarde van de auto. Je hoeft niet volledig uit te gaan van de dagwaarde van de auto volgens de autoverzekering, want er zijn ook andere manieren. Zo kan je de dagwaarde van de auto ook laten vaststellen door het bedrijf dat de schade voor je gaat inschatten en een begroting van de schadeherstelkosten opstelt. Later, na het herstellen van de schade, kan je de nieuwe dagwaarde van je auto ook opvragen bij de RDW met dagwaarde auto.

 

De invloed van schade op de dagwaarde

Het is logisch dat de dagwaarde van een auto omlaag gaat wanneer deze schade oploopt. Uiteindelijk zal de precieze nieuwe dagwaarde van de auto worden bepaald door de RDW wanneer je besluit om de schadeauto te laten herstellen. Herstelbedrijven zijn tegenwoordig verplicht om een rapport op te stellen van alle herstelwerkzaamheden en deze rapporten moeten worden doorgestuurd aan de RDW. De RDW bekijkt vervolgens hoeveel schade de auto had en noteert dit in de autogegevens. Vervolgens wordt aan de hand van het schadeherstelrapport een nieuwe dagwaarde berekend en deze kan je later zelf opvragen, bijvoorbeeld middels de gratis RDW kentekencheck. Als je de autoschade laat herstellen, dan kom je er dus niet onderuit dat je dagwaarde van de auto omlaag gaat. Ditzelfde geldt als je de autoschade claimt bij de autoverzekering. De waarde zal voor de autoverzekering worden bijgesteld, waarna je de nieuwe verzekeringswaarde van de auto kunt zien.

 

Wat is mijn auto waard als ik de schade niet laat herstellen?

Wanneer je besluit om de schade aan je auto niet te laten herstellen, bijvoorbeeld omdat het om een relatief kleine schade gaat zoals een deukje of een krasje, dan wordt de schade natuurlijk niet geregistreerd door de RDW. Dit betekent dat er bij de RDW niets veranderd aan de dagwaarde van de auto, maar als je de auto wilt verkopen dan bestaat er natuurlijk wel kans dat je er minder voor kunt krijgen dan wanneer je de schade wel had laten herstellen. Je moet jezelf dan afvragen of de verkoopprijs meer of minder zakt dan de kosten van het schadeherstel om een goede overweging te maken.

 

Vrijblijvend schadeherstelkosten laten berekenen

Om goed te kunnen overwegen of je de schadeauto wilt laten herstellen of niet is het handig om een vrijblijvende berekening te laten maken. Uiteraard kan je hiervoor ook bij ons terecht. Wij kunnen een nauwkeurige berekening maken van wat het schadeherstel je zou gaan kosten. Deze begroting kan je natuurlijk mee naar huis nemen om nog eens goed na te denken over wat je wilt gaan doen met de schadeauto. In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om de schade niet meer te laten maken wanneer de schadekosten hoger liggen dan de dagwaarde van de auto of wanneer het verschil tussen deze twee relatief klein is.