Tweedehands onderdelen te gebruiken bij schadeherstel?

Kun je tweedehands onderdelen gebruiken bij schadeherstel? Om dit heel makkelijk en snel te beantwoorden: ja, dat kan. Helaas zit er wel een ‘maar’ aan vast. Het is namelijk zo dat er ook wel wat nadelen zitten aan het gebruik van tweedehands auto onderdelen om autoschade te herstellen. Het is dus eigenlijk niet de vraag of het mogelijk is om tweedehands onderdelen te gebruiken bij schadeherstel, maar vooral of het verstandig is. Dit is per situatie verschillend, waardoor je dit ook per situatie moet beoordelen.

 

Autoschade bij jonge en oude auto’s

Wanneer je schadeherstel moet gaan uitvoeren bij een oudere auto, dan kan het een goede optie zijn om tweedehands onderdelen te zoeken. Oudere schadeautos hebben vaak een relatief lage dagwaarde. We spreken pas van een schadeauto wanneer de schadekosten boven de 1.500 euro liggen. Wanneer de auto een dagwaarde heeft van 1.750 euro, bijvoorbeeld, dan is het de moeite waard om tweedehands auto onderdelen te gebruiken als je de auto toch nog wilt (laten) maken. Heb je een relatief jonge auto? Dan is het vaak niet aan te raden om tweedehands auto onderdelen te gebruiken. De auto gaat waarschijnlijk nog jaren mee en op tweedehands auto onderdelen voor schadeautos krijg je geen garantie.

 

De juiste auto onderdelen zoeken

Wil je de autoschade zelf gaan repareren met tweedehands onderdelen, dan is het aan te raden om aandacht te besteden aan het zoeken van de juiste auto onderdelen. Het is bijvoorbeeld beter om een tweedehands auto onderdeel te kopen bij een autosloperij dan om onderdelen te zoeken onder de particuliere aanbieders op advertentiesites. Waarom? Omdat autosloperijen alle tweedehands auto onderdelen goed onderzoeken op werking, veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Veel autosloperijen bieden je zelfs nog een garantie op de auto onderdelen van schadeautos en sloopauto’s voor jouw schadeherstel. Wanneer je onderdelen gaat zoeken via advertentiesites, dan heb je eigenlijk helemaal geen garanties.

 

Zelf de autoschade herstellen

In sommige gevallen is het heel goed mogelijk om zelf de autoschade te herstellen, terwijl het in andere situaties toch aan te raden om dit door een ervaren monteur te laten doen. Gaat het bijvoorbeeld om een deuk in een portier? Dan kan je even naar de autosloperij gaan, een ander portier halen tegen een lage prijs en deze vervolgens zelf vervangen. Autoschade kan zich natuurlijk ook voordoen in auto onderdelen die niet zo eenvoudig te vervangen zijn en waarvoor je echt wel wat meer dan alleen basiskennis nodig hebt. In dat geval is het beter om een autogarage of autoherstelbedrijf te bezoeken.

 

Kan een garage schadeherstel uitvoeren met tweedehands onderdelen?

Niet iedere autogarage is bereid om tweedehands auto onderdelen te gebruiken bij schadeherstel, maar deze autogarages zijn er zeker wel. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je voordeliger uit bent met het laten herstellen van de autoschade. Het grootste nadeel is wel dat je geen enkele garantie op de reparatie krijgt. Mede hierdoor is het toch wel belangrijk om goed na te denken over het wel of niet gebruiken van tweedehands auto onderdelen voor de schadeherstel.